< Terugkeer

Tweejaarlijks verslag van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting.

Mis à jour le : 01/09/2016

“Ooit zei een politicus dat het thema energie het hart van onze samenleving vormt. Een hart laat je niet zomaar in de steek. Een hart dat goed pompt zorgt voor bloedcirculatie in je hersenen waardoor we zuurstof krijgen in al onze belangrijke organen in ons lichaam. Het is dus levensnoodzakelijk. Net zoals energie.”[1]

 

“Water en energie zijn geen koopwaar, maar levensnoodzakelijke rechten. Elke aanbeveling, elke regelgeving moet vanuit deze invalshoeken geverifieerd worden: garanderen ze dit recht?”[2]

Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting (gemeenschappelijk orgaan van de Federale Staat en de Gewesten) publiceerde in januari 2016 zijn tweejaarlijkse verslag over de relaties tussen armoede en de publieke diensten[3].  In het verslag worden zes essentiële domeinen onder de loep genomen, waaronder toegang tot energie en water[4] (de andere domeinen zijn justitie, cultuur, kinderopvang, gezondheid en werk). Er werden meer dan 300 mensen geraadpleegd en 38 bijeenkomsten georganiseerd – met name met het Steunpunt SocialEnergie van de FBCM – om de nodige analyses en aanbevelingen te verzamelen om te garanderen dat mensen die in armoede leven toegang hebben tot overheidsdiensten en dat hun rechten worden gerespecteerd.

In het verslag worden alle organisaties die door de overheid werden belast met taken van openbare dienstverlening, zoals energieleveranciers, beschouwd als overheidsdiensten.

Zo merkt het verslag op dat “rechten steeds vaker gebonden zijn aan voorwaarden en controles en beschouwd worden als een ‘luxe’, wat ertoe leidt dat mensen denken dat ze geen rechten hebben.” Françoise De Boe, coördinatrice van het Steunpunt, merkt nog op dat “mensen die in armoede leven geconfronteerd worden met heel wat ongelijkheden wat betreft de toegang tot rechten: ze worden vaker gecontroleerd, zijn minder digitaal geletterd en hebben minder toegang tot informatie.” Deze rechten, zo stelt het verslag, kunnen dus enkel worden gegarandeerd door kwalitatieve overheidsdiensten.

Het is moeilijk om het hoofdstuk over energie en water kort samen te vatten, maar u kunt de volledige tekst zelf lezen door hier te klikken.

[1] Bijdrage Mieke Clymans van Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie tijdens het overleg van 27 juni 2014.
[2] Bijdrage van Groupe de travail Eau-Energie van ATD Quart Monde van 5 oktober 2015. Met deze twee citaten begint het hoofdstuk “energie en water” van het Verslag.
[3] Het volledige verslag vindt u hier:
[4] De 36 erg informatieve pagina’s over energie en water vindt u hier