< Terugkeer

Terugbetaling van het sociaal tarief

Geplaatst op: 11/09/2023 - Bijgewerkt: 11/09/2023

Infor GasElek (IGE) liet ons weten dat het sinds kort regelmatig gecontacteerd wordt door mensen met het volgende probleem: ze konden sinds januari 2021 genieten van het sociaal tarief, omdat iemand in hun huishouden, in hun gedeelde huurwoning, enzovoort over het statuut ‘RVT-inkomen’ beschikte.

Het koninklijk besluit (KB) van 28 januari 2021, dat de lijst met begunstigden van het sociaal tarief (ST) aanvulde, breidt het voordeel van het ST echter uit naar personen die alleen voor zichzelf genieten van de verhoogde tegemoetkoming, en niet naar iedereen in de gezinssamenstelling van die persoon.
Met andere woorden, volgens het besluit moesten mensen met het statuut ‘RVT-inkomen’ zelf een energiecontract getekend hebben om te kunnen genieten van de uitbreiding van het sociaal tarief.

De commerciële leverancier heeft nu ingezien dat hij het besluit van januari 2021 foutief heeft toegepast (waarschijnlijk omdat zijn aanvraag tot terugbetaling van het verschil tussen het sociaal tarief en het commerciële tarief bij de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) geweigerd werd), en voert een rechtzetting van de factuur door tegen de commerciële prijs.

IGE heeft beslist om bij de federale ombudsman voor energie individuele klachten in te dienen in naam van alle getroffen consumenten van zo’n rechtzetting. De klachten zijn gebaseerd op de analyse dat het besluit van 28 januari 2021 in werkelijkheid te restrictief en discriminerend is. En dat het juridisch gezien alleen aanvaardbaar is dat het sociaal tarief toegekend wordt aan alle personen met in hun huishouden een persoon die beschikt over het statuut ‘RVT-inkomen’.

Je kunt de volledige juridische analyse van IGE (gericht aan de federale ombudsman voor energie) raadplegen voor het geval een van je gebruikers met hetzelfde probleem geconfronteerd wordt.
Je kunt je gebruikers dan meteen aanmoedigen om contact op te nemen met IGA, om eventueel ook een klacht in te dienen.

Als een gebruiker trouwens het verschil tussen het ‘onterecht gefactureerde’ sociaal tarief en het ‘commerciële tarief’ niet zou terugbetalen en die persoon wegens wanbetaling door de commerciële leverancier gedagvaard wordt voor de vrederechter, dan kan het nuttig zijn om voor de rechter het hiaat in het KB van 28 januari 2021 op te werpen in toepassing van artikel 159 van de Grondwet.
Dit artikel legt de rechter op om een besluit of een verordening in strijd met de Grondwet te verwerpen. De Grondwet omvat echter met name het recht op gelijkheid en op non-discriminatie. Als de rechter overtuigd is van deze argumenten, zullen de gebruikers niet veroordeeld worden.