< Terugkeer

Nieuwe maatregelen voor stookolie

Geplaatst op: 27/09/2022 - Bijgewerkt: 20/10/2022

Sinds juli zijn twee nieuwe maatregelen van toepassing voor gezinnen die met stookolie verwarmen. Beide maatregelen zijn cumuleerbaar.

Stookoliecheque

De federale regering kent een ‘stookoliecheque’ van 300 euro toe aan elk gezin dat tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 een levering huisbrandolie (stookolie) of propaan in bulk van een bedrijf heeft ontvangen, bestemd voor de verwarming van zijn hoofdverblijfplaats.

De toelage kan maar één keer per gezin worden aangevraagd. Het inkomensniveau van het gezin speelt hierbij geen rol.
De toelage van 300 euro wordt toegekend op basis van een formulier dat het gezin moet invullen. Dit kan online of op papier aan de hand van formulieren die gezinnen hier kunnen downloaden.

Er zijn twee soorten formulieren afhankelijk van het type woning :

  • Formulier type A : voor een individuele woning (geen deel van een gemeenschappelijke eigendom);
  • Formulier type B : voor een woning in gemeenschappelijke eigendom of een opbrengsteigendom.

Met het online formulier zal de aanvraag sneller verwerkt worden. Maar het is ook mogelijk om het ingevulde papieren formulier per aangetekende zending te sturen naar:

FOD Economie
Algemene Directie Energie – Cel Mazoutpremie 300 euro
Koning Albert II-laan 16
1000 Brussel

Voor de papieren aanvraag moeten dezelfde documenten worden bezorgd als voor de online aanvraag.

In geval van een individuele woning (formulier A) moeten de volgende documenten worden bijgevoegd :

  • een kopie van de factuur voor de levering van huisbrandolie of propaan in bulk, gedaan tussen 15 november 2021 en 31 december 2022;
  • een bewijs van betaling van de factuur of een verklaring van de onderneming in geval van betaling in termijnen waaruit blijkt dat de rechthebbende tot betaling in staat is.

Daarnaast moeten ook het rijksregisternummer en het bankrekeningnummer (IBAN en BIC) van de aanvrager, alsook het ondernemingsnummer (KBO-nummer) van de leverancier verstrekt worden.

In geval van een woning in een gemeenschappelijke eigendom met een collectieve verwarmingsinstallatie (formulier B) moeten het rijksregisternummer en het bankrekeningnummer (IBAN en BIC) van de aanvrager, alsook het ondernemingsnummer (KBO-nummer) van de gemeenschappelijke eigendom meegedeeld worden. De gemeenschappelijke eigendom dient vervolgens de kopie van de factuur voor de levering van huisbrandolie en het betalingsbewijs voor te leggen aan de FOD Economie.

Als de klant huurder is in een opbrengsteigendom, m.a.w. een gebouw dat in verschillende woningen is onderverdeeld maar dat slechts één eigenaar heeft (formulier B), dient de verhuurder een specifiek nummer te verstrekken dat hij of zij van de FOD Economie ontvangt na de kopie van de factuur voor de levering van huisbrandolie en het betalingsbewijs te hebben geregistreerd op het online platform dat hiervoor ter beschikking wordt gesteld. De klant moet vervolgens op het formulier zijn of haar rijksregisternummer en bankrekeningnummer (IBAN en BIC) opgeven, alsook het door de verhuurder verstrekte nummer (invullen in plaats van het ondernemingsnummer van de gemeenschappelijke eigendom). Als de verhuurder dit specifieke nummer niet heeft bezorgd, kan de huurder hem of haar ook om een kopie van de factuur voor de levering van huisbrandolie en het betalingsbewijs vragen en zelf rechtstreeks het formulier A invullen. Hierbij verduidelijkt de huurder in het veld ‘opmerkingen’ dat het om een opbrengsteigendom gaat.

De aanvraag kan nog tot 10 januari 2023 ingediend worden. De FOD Economie beslist binnen twee maanden over de geldigheid van de aanvraag. De betaling wordt overgemaakt op het bankrekeningnummer dat via het formulier werd verstrekt.

Raadpleeg de website van de FOD Economie voor meer informatie, of bel naar het gratis nummer van het Contact Center van de FOD Economie (elke werkdag van 9 tot 17 uur): 0800 120 33.

Herwaardering van het Sociaal Verwarmingsfonds

De federale regering heeft er ook mee ingestemd om het Sociaal Verwarmingsfonds (ook Sociaal Stookoliefonds genoemd) met 17 miljoen euro te verhogen. Hiermee wordt het totaalbedrag van het fonds dus bijna verdubbeld. Ter herinnering: in 2020 bedroeg de totale financiering van het fonds 17,2 miljoen euro[1]. In 2021 hebben meer dan 70.000 gezinnen gebruikgemaakt van het fonds, dat zich richt tot gezinnen die met stookolie verwarmen. Deze steunmaatregel is alleen beschikbaar voor begunstigden van een verhoogde tegemoetkoming (BVT) en voor personen met een beperkt inkomen of in een wettelijke situatie van overmatige schuldenlast (raadpleeg onze website voor meer informatie). Potentiële begunstigden moeten binnen 60 dagen na levering van de stookolie een aanvraag indienen bij het OCMW van hun gemeente.

Het bedrag van de toelage was vroeger geplafonneerd tot 20 cent per liter maar is nu verhoogd tot maximum 36 cent per liter. De aangekochte hoeveelheid die in aanmerking wordt genomen voor de berekening van de toelage, wordt eveneens verhoogd van 1.500 liter tot 2.000 liter.

Deze gezinnen kunnen vanaf nu dus een toelage van 720 euro krijgen, terwijl dat vroeger maximum 300 euro was. Als ze de jaarlijkse toelage al vóór 1 juli 2022 hebben gekregen, kunnen ze een supplement aanvragen voor de hoeveelheid van meer dan 1500 liter, die vroeger niet gedekt werd. Dit supplement kan tot 180 euro bedragen.

Voor wie verwarmt met huisbrandolie of lamppetroleum die in kleine hoeveelheden aan de pomp wordt gekocht, voorziet de regeling in een forfaitaire toelage, die op haar beurt stijgt van 210 euro tot 456 euro.

Deze verhoogde steunmaatregelen gelden van 1 juli tot eind 2022.

 

[1] Ter vergelijking: de regering heeft beslist om 16 miljoen euro toe te voegen aan het Gas- en Elektriciteitsfonds voor 2022. Hiermee is het fonds goed voor meer dan 82 miljoen euro.