< Terugkeer

De permanentie van SocialEnergie: voor wie en waarom?

Mis à jour le : 15/06/2017

Om het werk van de permanentie (waar alle maatschappelijk werkers terecht kunnen) ruimer bekend te maken en jullie een blik te gunnen op het werk van jullie collega’s, vinden jullie hieronder enkele voorbeelden van vragen die werden gesteld en de acties die onze Energiebegeleiders hebben ondernomen om die vragen te beantwoorden

“Weet u of er een opleiding bestaat over de basisinstellingen van een aan de wand gemonteerde verwarmingsketel op gas? ”

Dit soort vragen naar technische opleidingen krijgen we regelmatig en, voor zover wij weten, bestaan er geen dergelijke opleidingen voor maatschappelijk werkers. We hebben dus besloten om er binnenkort zelf een te organiseren. In afwachting daarvan hebben we de betrokken maatschappelijk werkster een persoonlijke coaching voorgesteld in de vorm van een mini-training.

“Een van onze gebruikers zou graag willen dat iemand hem een woordje uitleg komt geven bij de werking van zijn calorimeters en, in ruimere zin, bij zijn kostenafrekening, die hij niet begrijpt.”

Omdat het moeilijk is om de werking van deze toestellen van op afstand uit te leggen en de maatschappelijk werkster niet naar de betrokken gebruiker zelf kon gaan, hebben twee van onze Energiebegeleiders hem een bezoek gebracht*. Tijdens dit bezoek hebben ze de gebruiker uitgelegd hoe het systeem van de kostenafrekeningen in elkaar zit en hoe de meettoestellen werken. Ze hebben enkele fouten vastgesteld in de afrekening van deze gebruiker en hem uitgelegd welke mogelijkheden hij heeft om die te laten rechtzetten. Om een goede opvolging te verzekeren, hebben de begeleiders hun vaststellingen en adviezen overgemaakt aan de maatschappelijk werkster die verantwoordelijk is voor het dossier.

* Enkel dringende bezoeken en/of bezoeken die aan specifieke voorwaarden voldoen, rechtvaardigen onze interventie zonder dat de MW daarbij aanwezig is.

“Een van onze gebruikers is van mening dat zijn afrekening niet correct is en te hoog. Hij weigert te betalen.”

Om zeker te zijn dat de kostenafrekening correct werd geïnterpreteerd, zijn ook in dit geval enkele van onze Energiebegeleiders ter plaatse gegaan samen met de maatschappelijk werker die belast is met het dossier. Er zaten geen fouten in de afrekening maar de situatie bleek wel complex te zijn omdat de gebruiker/huurder en de eigenaar op gespannen voet met elkaar leefden. Onze begeleiders hebben daarom een gesprek gehad met beide partijen en een strategie voor conflictbeheer ingevoerd. Ze hebben de huurder uitgelegd hoe de afrekening in elkaar zit en waar de schuld vandaan komt, en ze hebben hem oplossingen aangereikt die zijn situatie kunnen verbeteren.

“Heeft Dhr. X, een van onze gebruikers, recht op het sociale tarief voor elektriciteit? ”

De criteria voor toekenning van het sociaal tarief criteria zijn relatief duidelijk, maar de situatie van de gebruiker die door de MW werd beschreven, “paste niet in het plaatje”. De Energiebegeleider die het dossier behandelde, heeft informatie ingewonnen bij onze juristen en bij de FOD Economie om te weten te komen welke procedure moest worden gevolgd. De antwoorden werden overgemaakt aan de MW van wie de vraag afkomstig was.

Wat uw vraag of verzoek ook is, aarzel niet om contact op te nemen met de permanentie op het nummer 02/526 03 00 of via socialenergie@fdss.