Spreiding van de stookoliefacturen

Mis à jour le : 06/08/2024

Wat is de spreiding van de stookoliefacturen ?

Door de betaling van een stookoliefactuur te spreiden, kunnen huishoudens die een grote hoeveelheid stookolie geleverd krijgen hun jaarverbruik in maandelijkse termijnen betalen, in plaats van in één keer op het moment van levering.

Gespreide betaling van een stookoliefactuur is geen recht. Het is een gunst aangeboden door bepaalde leveranciers, die zich daar vrijwillig toe verbinden. De regeling is wel onderworpen aan een wettelijk kader.

> Lijst van handelaars die gespreide betaling aanbieden

Wat zijn de voorwaarden voor gespreide betaling ?

  1. Men moet een contract van bepaalde duur van maximaal 24 maanden ondertekenen. Aan het einde van de periode van twee jaar wordt het contract automatisch verlengd voor onbepaalde duur.

Opzegvoorwaarden:

    • contract van bepaalde duur van 24 maanden:
      De handelaar kan een schadevergoeding van maximaal 75 euro eisen bij vroegtijdige beëindiging van het contract, behalve in geval van overmacht of verhuizing.
    • contract van onbepaalde duur:
      Dit contract kan zonder schadevergoeding worden opgezegd via aangetekend schrijven met een opzegtermijn van één maand. Deze termijn gaat in op de eerste dag na verzending van de aangetekende brief.
  1. De eerste levering moet minstens 1000 liter zijn. De volgende leveringen moeten ook minstens 1000 liter zijn, tenzij de tankinhoud minder dan 1200 liter bedraagt. In dat geval is de minimale hoeveelheid 900 liter.
  2. De eerste levering gebeurt op voorwaarde van betaling van minstens 50% van de prijs van de geleverde stookolie. Die betaling kan in één keer of in maandelijkse termijnen gebeuren.

Maandelijkse afbetalingen
De maandelijkse bedragen moeten tijdig worden betaald. Bij niet-betaling is de leverancier niet verplicht om verdere leveringen te doen. De leverancier kan het contract dan ook zonder schadevergoeding beëindigen en de betaling van alle verschuldigde bedragen ineens eisen.

Verrekening van de maandelijkse bedragen

Elk jaar informeert de consument de handelaar over het geschatte jaarlijkse stookolieverbruik (de eerste keer uiterlijk bij ondertekening van het contract). De leverancier berekent op basis daarvan elk jaar de maandelijkse termijnen.

Het geschatte jaarverbruik wordt vermenigvuldigd met de officiële maximumprijs voor stookolie op de dag van de berekening en het totaal wordt gedeeld door twaalf.

Gedurende de volledige looptijd van het contract kan het maandelijkse bedrag op verzoek van de klant of de handelaar worden aangepast op basis van het werkelijke verbruik of op basis van de evolutie van de maximale gemiddelde prijs van stookolie gedurende de laatste drie maanden:

        • Als het werkelijke verbruik minstens 20% lager is dan het oorspronkelijk geschatte verbruik of als de stookolieprijs de afgelopen drie maanden minstens 20% lager lag dan de prijs die werd gebruikt op de dag van de berekening, kan de klant vragen om het maandelijkse bedrag naar beneden te herzien.
        • Als het werkelijke verbruik minstens 20% hoger is dan het oorspronkelijk geschatte verbruik of als de stookolieprijs de afgelopen drie maanden minstens 20% hoger lag dan de prijs die gebruikt werd op de dag van de berekening, kan de handelaar het maandelijkse bedrag naar boven herzien.

Geschat verbruik
De mededeling van het geschatte verbruik is geen verplichting om deze hoeveelheid stookolie daadwerkelijk aan te kopen. Het is de schatting die nodig is om het maandelijkse bedrag te kunnen berekenen.

Jaarlijks, en in geval van beëindiging van het contract uiterlijk 30 dagen na afloop van het contract, maakt de leverancier een afrekening op, met daarin:

        • een overzicht van alle leveringen;
        • een overzicht van de ontvangen betalingen;
        • het eventuele nog te betalen (of terug te betalen) saldo.